Ympäristöystävällisessä tulostimessa on täytettävä mustetankki

Ekologiset eli ympäristöystävälliset tulostimet kasvattavat suosiotaan, koska markkinat ja kuluttajat ovat havahtuneet siihen, että tulostaminen ei ehkä olekaan niin ympäristöystävällistä.

Tyhjät mustekasetit ja -patruunat kuormittavat luontoa

Suurin uhka ympäristölle ovat tyhjät mustepatruunat ja -kasetit, joita syntyy tulostamisessa kasapäin. Tähän ongelmaan on ratkaisun kehittänyt Epson. Sen EcoTank-tulostin sisältää täytettävän mustesäiliön, ja tulostimessa ei ole ollenkaan mustepatruunoita tai -kasettia.

EcoTank on ratkaisu juuri siihen ongelmaan, joka on yleisin tulostamisessa: musteen loppuminen liian nopeasti. Sen lisäksi, että käyttö miellyttää tällä tavalla kuluttajaa, se on ympäristöystävällistä.

Musteen loppumisen ja halpojen musteiden ongelmista on ollut usein myös nettikeskusteluita, joissa kritisoidaan netistä tilattavia halpoja musteita, koska ne saattavat olla kuivuneita tai muuten toimimattomia.

Myös Canon on tuonut markkinoille tulostimen, jossa on täytettävä mustetankki. Tuotteen nimi muistuttaa Epsonin EcoTankia, koska sen nimi on MegaTank. Näyttää siis siltä, että täytettävän mustetankit ovat nouseva trendi tulostinmarkkinoilla.

Mustetankin täyttö onkin järkevää, koska kuluttaja voi täyttää tulostimen kasetin isosta pullosta käymättä kaupassa. Koska monet kertakäyttöiset mustepatruunat sisältävät vain vähän mustetta, kuluttaja on joutunut käymään usein kaupassa noutamassa mustetta.

Ekologiset mustekemikaalit ja virransäästötila

Tulostinmarkkinoilla pyritään myös ekologisiin mustekemikaaleihin. Kaikkein paras vaihtoehto olisi se, että musteet olisivat luonnossa hajoavia aineita. Koska kemikaalit ovat lähtökohtaisesti myrkyllisiä ja haitallisia luonnolle, on ensiarvoisen tärkeää, että kemikaalien kehitykseen käytetään resursseja.

Tulostimien energiankulutus on suuri ympäristötekijä. Mitä suurempi energiasyöppö tulostin on, sitä enemmän se vahingoittaa luontoa. Tulostimissa on toiminto, jonka avulla ne menevät “horros-” tai “nukkumistilaan” tietyn ajan kuluttua siitä, kun laitetta ei käytetä.

Ainakin HP:llä ja Brotherilla on nukkumistila (sleep mode). Tulostimissa on hyvä olla samanlaiset virransäästötilat kuin tietokoneissa – joko siten, että ne voi itse valita, tai siten, että ne ovat vakiosäädettyjä.

Kaksipuoleinen tulostaminen ja värikylläisyyden vähennys

Yleensä ottaen voidaan sanoa, että tulostin on sitä ympäristöystävällisempi, mitä vähemmän se kuluttaa mustetta ja sähköä. Myös kaksipuoleinen tulostaminen pitää olla mahdollista, koska se vähentää paperin kulutuksen käytännössä puoleen.

Musteen kulutusta voi vähentää itse säätämällä värikylläisyyttä pienemmäksi tulostaessa. Mustan ei siis tarvitse olla 100 % mustaa. Se voi olla jopa 50-prosenttista.